Amb el suport de:

info@turismellobregos.cat
Traducció:

Catàleg Vall Llobregós

Mapa Vall Llobregós

Municipis

 

 

Per a conèixer millor cada un dels municipis que conformen l’Associació de Municipis de la Vall del Llobregós, cliqueu sobre l’enllaç del mapa o busqueu-lo al llistat:

 


Biosca

El municipi de Biosca amb 222 habitants es troba al centre de la vall del Llobregós i consta de dos pobles, Biosca i Lloberola. El seu terme municipal limita amb el de Torà, Sanaüja, Massoteres i Pinell del Solsonès.

[llegir +]
Calonge de Segarra

Calonge de Segarra està situat a l’extrem nord  de la comarca de l’Anoia, a 643 metres d’altitud, a la zona de contacte entre la Segarra i el Solsonès. Drenen el terme els torrents de la Roca i el de Sant Pesselaç, afluents de la capçalera del Llobregós.

El terme municipal està format, a més de les masies disseminades, per sis nuclis de població:, Dusfort, Aleny, La Raval d’Aleny, Sant Pere de l’Arç (o Sant Pesselaç), Mirambell, i El Soler.

El municipi compta amb una població de prop de 200 habitants, una densitat de població del 5,49 hab./km2., i una superfície de 37,28 Km2 dels quals el conreu cerealístic (blat i ordi) n’ocupa una bona part del terme. La resta són boscos de matolls i garrics, per la part de les guixeres; rouredes a l’altiplà del sud; i algunes pinedes.

La ramaderia (bestiar porcí, cunícola, oví i boví) complementa l’activitat agrícola. Calonge de Segarra sempre ha tingut una gran tradició terrissaire i encara podem observar restes d’antigues bòbiles, teuleries i cimenteres. Actualment, hi ha una important indústria de ceràmica: Gres Català i Ceràmiques Sugrañes.

El turisme rural també suposa un bon complement a l’activitat agrícola i ramadera i actualment es disposa de deu allotjaments rurals i d’un alberg-casa de colònies de titularitat municipal.

[llegir +]
Castellfollit de Riubregós

El municipi de Castellfollit de Riubregós, situat a la vora del riu Llobregós, és la porta de comunicació entre l'Anoia i la Segarra. El municipi, format pel nucli urbà i un conjunt de masies disperses, limita amb els municipis d’Ivorra, Torà, La Molsosa i Calonge de Segarra.

[llegir +]
Ivorra

El terme municipal d'Ivorra està situat a llevant de la comarca de la Segarra i forma part de la Vall del Llobregós. Es troba al nord del municipi de Sant Ramon i Estaràs i al Sud de Torà. El municipi no té cap agregat, únicament està configurat pel poble d’Ivorra.

És el municipi més petit de la Vall del Llobregós,en nombre d’habitants. La població actual d'Ivorra, gairebé tota viu al nucli urbà. En altres èpoques, però, l'aspecte que presentava era ben diferent.

[llegir +]
La Molsosa

El municipi de La Molsosa  està situat a l’altiplà de Calaf i es troba accidentat per la serra de Castelltallat (846 m) que separa la riera de Coaner  (Conca del Cardener ) del riu Llobregós que també neix al terme però desguassa al Segre determinant així que el seu territori estigui dividit en dues conques hidrogràfiques: la de l’Ebre i la del Llobregat.

El municipi integra, a més de la Molsosa, els pobles de Prades, els Quadrells i Anfesta. El seu terme municipal limita amb el de Calonge de Sagarra, Aguilar, Pinós i Castelltallat.

Pins, roures i alzines configuren un paisatge que l’any 1.998 va sofrir, com la resta de la Catalunya Central, l’incendi més devastador de la seva història ja que va arrasar el 70 per cent de la superfície del  terme.

[llegir +]
Massoteres

El municipi de Massoteres es troba situat a la Vall del Llobregós (La Segarra) i a pocs quilòmetres de Guissona. Al municipi hi viuen 209 habitants distribuïts en tres nuclis de població: Massoteres, Talteüll i Palouet. És un terme molt variat físicament, ja que la zona propera al Llobregós és més aviat costeruda, amb altituds d’uns 530 metres prop de Talteüll, mentre que la banda de Massoteres i Palouet pertany a la Plana de Guissona.

[llegir +]
Oliola

El municipi d’Oliola es troba situat a l’est de la comarca de la Noguera, al límit amb l’Urgell i la Segarra, a la Vall del Llobregós.
Al municipi hi viuen 248 habitants distribuïts en 9 nuclis de població: Oliola, Plandogau, Coscó, el Gos, la Serra de Dalt, Renant, Claret i Maravella.

[llegir +]
Pinós

El terme municipal de Pinós està situat al centre geogràfic de Catalunya a l'extrem meridional del Solsonès, al límit amb el Bages, a l'est l'Anoia, al sud Calonge de Segarra i Castellfollit de Riubregós, i la Segarra a l'oest (Torà). Dins el Solsonès limita amb Riner, la Molsosa i Llobera.

[llegir +]
Sanaüja

El municipi de Sanaüja es troba situat al nord de la comarca de la Segarra, a la vall mitjana del riu Llobregós. Limita amb el Solsonès, amb Pinell de Solsonès i amb la Noguera, amb Vilanova de l’Aguda. En aquesta vila tranquil·la hi viuen prop de cinc-cents habitants i aproximar-s’hi permet fer un passeig per la història carregat de tresors i de sorpreses.

[llegir +]
Torà

El municipi de Torà, amb 1.367 habitants (2010) es troba emplaçat a la Vall del Llobregós, a la confluència amb la riera de Llanera, al límit amb el Solsonès i l'Anoia. La vila s'assenta a l'esquerra de la riera de Llanera, poc abans de la confluència amb la de Cellers i amb el Llobregós, al peu de la serra de l'Aguda. El municipi de Torà amb 92km2 és el segon més gran de la Vall en extensió, després de Pinós.

Dins el municipi s’hi troben 9 nuclis de població: l’Aguda, Cellers, Claret, Fontanet, Llanera, Puigredon, Sant Serni, Torà i Vallferosa, ara bé, el 90% de la població viu al nucli de Torà i ocupa tan sols el 10% de la seva superfície.

[llegir +]